Φάκελος – Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Posted: 12/12/2012 in Στρατιωτικά Θέματα, Φάκελοι
Ετικέτες: ,

enoples_dynameis

Θα μπορούσε να το θεωρήσει κανείς επάγγελμα. Πολλοί το χαρακτηρίζουν λειτούργημα και για άλλους είναι καθήκον. Το να είσαι στρατιωτικός καριέρας δεν κατατάσσεται εύκολα πουθενά.

Έχουν γραφτεί και γράφονται πολλά για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τον Έλληνα στρατιωτικό. Αυτό δεν με εμποδίζει να κάνω  κάποιες σκέψεις ή να αναζητώ πάντα την επιπρόσθετη πληφορορία. Οι σημερινές αναφορές στα σώματα εθνικής ασφάλειας δεν είναι ούτε για πραξικοπήματα ούτε για ανατροπές. Είναι – τι άλλο; –  αναφορές στη δυσμενέστατη οικονομική θέση στην οποία βουλιάζουν όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί καριέρας, από τους κατώτερους αξιωματικούς μέχρι τους ανώτερους, κοντά σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως κλάδου, ειδικότητας ή χρόνων προυπηρεσίας.

Το επάγγελμα του στρατιωτικού έχει ιδιαιτερότητες, είναι σκληρό, απαιτεί ειδικές δεξιότητες, γνώσεις, φυσική κατάσταση, ιδιαίτερα ανθεκτικό ψυχολογικό προφίλ, και προϋποθέτει υψηλό δείκτη ετοιμότητας για άμεση μετακίνηση και δράση. Σε αντίθεση με το γιατρό, τον πιλότο ή τον πυροσβέστη λόγου χάρη, ο στρατιωτικός φυλάττει Θερμοπύλες και έχει μια εντελώς διαφορετική παρακαταθήκη 4000 χρόνων στους ώμους.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα σε αποδυνάμωση

Η κρίση που έχει ξεσπάσει δεν έχει αφήσει στο απυρόβλητο ούτε τις Εν. Δυνάμεις. ούτε τους στρατιωτικούς μισθούς. Δεν είναι μόνο το καθαρά οικονομικό μέρος. Είναι η όλο και πιο έντονη αίσθηση της αδικίας που απορρέει από την πασιφανή έλλειψη αναλογίας. Η κυβέρνηση  (ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία), ως πολιτική, προϊστάμενη Αρχή των ενόπλων δυνάμεων, κακοδιαχειρίστρια του εθνικού πλούτου, με πολλαπλά κρούσματα απειθαρχίας, διαπλοκής, διαφθοράς, και αδιαφάνειας, επιδίδεται σε τυφλές περικοπές προς όλες τις κατευθύνσεις. Μην αφήνοντας ούτε τις ένοπλες δυνάμεις απ’ έξω.

Τι να πρωτοπιάσει και τι να αφήσει κανείς; Σταχυολογώ μία πολύ πρόσφατη είδηση που σοκάρει και είναι ενδεικτική του πανικού στον οποίο έχουν περιέλθει οι ιθύνοντες:

Σε μαζικό ξεπούλημα σύγχρονων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προμήθεια των οποίων το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει έναν πακτωλό χρημάτων, εμφανίζεται να προβαίνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια της να «εξοικονομήσει» χρήματα… 

Θυσιάζοντας άμυνα και ασφάλεια στο βωμό του χρέους, η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση υποβρυχίων και ελικοπτέρων, προκαλώντας κραδασμούς στις Εν. Δυνάμεις.

Εάν αυτά τα σχέδια ευοδωθούν, η Ελλάδα θα μείνει με μόλις δυο υποβρύχια στον στόλο της, το «Παπανικολής», που επιχειρεί ήδη, και ακόμη ένα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ερώτημα αφελές : τι εί­δους Πολεμικό Ναυτικό και με ποιες επιχειρησιακές προυποθέσεις θα διαφυλάξει τα χωρικά μας ύδατα, τα νησιά και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου από τυχόν κακόβουλους γείτονες; Εφτασε ο τουρκικός τύπος να μας ειρωνεύεται, με σχόλια του τύπου:

«Πωλούνται υποβρύχια, άλλαξαν γνώμη για το Αιγαίο», … και  «η χρεοκοπημένη Ελλά­δα, που είχε αναφερθεί πως ενδέχεται να πουλήσει το νησιά της, τώρα φαίνεται πως πουλά τα υποβρύχιά της».

Η κυβέρνηση βάζει την αποτρε­πτική ικανότητα του Π.Ν. μας σε κίνδυνο, την ίδια στιγμή που η Τουρκία έχει παραγ­γείλει έξι υποβρύχια ίδιου τύπου στη Γερμανία!

Να μην αναφέρω την όλο και πιο ισχνή παρουσία και συμμετοχή των Εν. Δυνάμεων σε πρότζεκτ και επιχειρησιακές και τεχνολογικές συνεργίες μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ ή/και του ΝΑΤΟ, ελλείψει κονδυλίων.

Οι Εν. Δυνάμεις φαίνεται να είναι αφημένες στο έλεος μιας πανικόβλητης κυβέρνησης, για να μη πω μιας συμμορίας κουίσλγκ…

Μισθολογικός μαρασμός στρατιωτικών

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, σε αυτήν ατμόσφαιρα, τις συνθήκες και τις ειδήσεις, καλούνται οι στρατιωτικοί μας να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Από τη μια οι απανωτές περικοπές μισθών (σωρευτικά σχεδόν 40% τα τελευταία 3 χρόνια), η τελευταία των οποίων ανέρχεται στο 15%, πράγμα που σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί ζουν σήμερα με περίπου το 45% του εισοδήματος που είχαν το 2010, από την άλλη  η αύξηση των χρόνων συντάξιμης πραγματικής υπηρεσίας στα 40 έτη από 35 που είναι σήμερα, απ΄ την άλλη η επιβράδυνση των προαγωγών (περισσότερα χρόνια κατά μέσο όρο στον ίδιο βαθμό ή κλιμάκιο), η μείωση του μερίσματος των μετοχικών ταμείων, η κατάργηση των οδοιπορικών και πολλά άλλα τέτοια, κι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας για τους σκοπούς στο όνομα των οποίων λαμβάνονται, μέτρα  έχουν φέρει τις ΕΔ στα όρια της νευρικής κρίσης. Μεγαλώνει η δυσφορία, παγιοποιείται η δυσαρέσκεια, και πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες, ανώνυμες κι επώνυμες. Ο στρατός δεν είναι ένα ‘’μπουλούκι καραβανάδες’’. Είναι μια πληθώρα ειδικοτήτων, επιστημόνων, τεχνικών, που εργάζονται ο καθένας στον τομέα ειδικότητάς του.

Αλλά ενός κακού μύρια έπονται. Δεν είναι μόνο το μισθολογικό πρόβλημα που ταλανίζει τις Εν. Δυνάμεις της χώρας μας… Ο Στρατός και τα άλλα σώματα δεν είναι στις επάλξεις μόνο εν καιρώ πολέμου.

Κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο στρατός, εκ φύσεως ιεραρχημένος, πειθαρχημένος και ‘’ετοιμοπόλεμος’’, αυτοτελής στα μέσα, ταχύς και έμπειρος, παρέχει βοήθεια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών όπως:

σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς και κατοίκους χιονόπληκτων και αποκλεισμένων περιοχών, ενώ στρατιωτικά τμήματα δίνουν πάντα το παρόν, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά, για την κατάσβεση μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν, μεταπολεμικά και μέχρι την 7ετία,  η συμβολή του στρατού (τεχνικά τμήματα)  στα έργα υποδομής και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ήταν καίριας σημασίας.

Οι οικονομικές περικοπές, που καλείται να υποστεί ο στρατός και γενικότερα οι Ε.Δ.  τόσο στο έμψυχο όσο και στο άψυχο υλικό τους, ως συνέπεια της επί δεκαετίες αμαρτωλούς πολιτικής των …. πολιτικών και των κομματικών στρατών τους, των διαπλεκομένων και των πάσης φύσεως ‘’μυστικών’’ συναλλαγών, εντός κι εκτός συνόρων, έχει και μια ακόμη, πολύ σημαντική πτυχή. Όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τελούν υπό την ‘’αρχηγία’’ προδοτών και δοσιλόγων. Για την ακρίβεια, πολιτικών προδοτών και δοσιλόγων που τοποθετούν στρατιωτικούς προϊσταμένους της αρεσκείας τους και των σκοπιμοτήτων τους.

Το εθνικό τους φρόνημα ο Στρατός και τα άλλα Σώματα δεν θα το χάσουν. Ίσως όμως να έρχεται η μέρα που θα χάσουν την υπομονή τους μπροστά στη γελοιότητα.

Είτε έχει οικονομικό, είτε καθαρά επιχειρησιακό, είτε εθνικό χαρακτήρα……

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Νικος λέει:

  Μακραν το καλυτερο αρθρο για τις Ενοπλες Δυναμεις, κατα τη γνωμη μου.

 2. Ο/Η Κώστας λέει:

  Πολύ ενδιαφέρων ….επίλογος!

 3. Ο/Η Ευη λέει:

  Πολυ ωραιο το αρθρο Ντιανουπολη! Ευστοχο, με συμπυκνωμενες αληθειες στον επιλογο!

 4. Ο/Η billygavard λέει:

  Kαταπληκτικό άρθρο……. ενα μεγάλο μπράβο στη συντάκτρια.

 5. Ο/Η dimi λέει:

  συγχαρητηρια ενα αρθρο που αξιζει οχι οπως μερικοι που γραφουν με αντιπαθεια για τις ενοπλες δυναμεις

 6. Ο/Η Sarantis λέει:

  Πικρές Αλήθειες.

 7. […] Η ανάλυση μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το σχέδιο πλήρους αποδυνάμωής τους από τον Δεκέμβριο του 2012, ήδη επιβεβαιώνεται με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο των Στρατιωτικών (Φάκελος- Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις). […]

 8. Ο/Η ΑΝΔΡΕΑΣ λέει:

  Ο Κρόνος ήταν Ελληνας και έτρωγε τα παιδιά του.Δεν είναι τυχαίο ότι ο «»μύθος»» ε’ιιναι Ελληνικός.Εγώ σαν ιπτάμενος πέρασα από τα 12 τσεκούρια του Οδυσσεως γιά να ανέβω στα Μιράζ.Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Έκανε την αρχή υποτέλειας των Ενόπλων δυνάμεων.Κάποτε ο Βώκος της κυβέρνησης Παπαθανασίου[σοσιαλιστές] επεχείιρησε να αποσπάσει τους Αξκούς από την ταξην την μισθολογικήν των δικαστών.Εγινε τότε το πρώτο βήμα.Μετά το 1974 ο Εθνάρχης μας αποτελε ίωσε μας ξέκοψε τελείως [σοσιαλιστής και αυτός κατά δήλωσιν του εις τον OBSERVER]και έκτοτε φερόμεθα και αγόμεθα εις τας ορέξεις του κάθε Μπεγλίτη. Παραδόξως ΠΑΛΙ ΕΝΑΣ Καραμαν αλής είχε αποκλίσει ΠΟΙΟΝ!!!! ΤΟΝ ΑΓΕΕΘΑ από το ΚΥΣΕΑ .Μα ο Αρχιστράτηγος θα κάνει τον πόλεμον.Πάλι καλά που Ο Σαμαράς το απεκατέστησε.Εάν οι πολιτικοί δεν αποβάλουν το πάθη τους και τις ανασφάλειες τους απέναντι εις τους Ελληνας αξκούς θα είιμεθα πάντα εις έναν ατέρμονα κύκλον.Αυτήν την στιγμή μας αφαιρούν και αυτά γιά τα οποία χρόνια πληρώνουμε όπως μισθο’υς,συντάξεις μερίσματα προικοδότηση των παιδιών μας κλπ.Και η ειρωνία είναι ότι οι δημοκράτες στο πρόσωπο κάθε στρατιωτικού βλέπουν εναν εν δυναμει δικτάτορα και εμεις ΛΟΙΜΟΚΤΟΝΟΥΜΑΙ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.

Η γνώμη σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s