Τα Σκόπια, οι ΗΠΑ και η CIA: Τι τους συνδέει;

Posted: 19/12/2012 in Διεθνή
Ετικέτες: , , , ,

skopia

Η Αμερική εξάγει ένα πολιτιστικό προιόν, ένα μύθο, εντέλει μια μισή αλήθεια. Ίσως και να μην είναι ούτε μισή πλέον, μετά τουλάχιστον τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: ότι, δηλαδή, είναι η δημοκρατικότερη χώρα του κόσμου.

Εν μέρει αυτό εξακολουθεί να έχει βάση. Αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, όντως το συνταγματικό Δίκαιο των ΗΠΑ είναι από τα πληρέστερα, δημοκρατικότερα που υπάρχουν – ένα πραγματικό υπόδειγμα για το νομικό φοιτητή ή τον συνταγματολόγο. Και ακριβώς αυτό το αμερικανικό Σύνταγμα είναι που υποχρέωσε τη κυβέρνηση Μπους να φτιάξει το Γκουαντάναμο στη Κούβα, ή να κάνει τα αίσχη που όλοι ξέρουμε στις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ στο Ιράκ. Διότι «εκτός έδρας» και «εκτός δικαστικής αρμοδιότητας», οι Αμερικανοί συνεχίζουν να προστρέχουν σε μεθόδους και πρακτικές που καταδικάζουν απερίφραστα στα χαρτιά.

Πριν μερικές μόλις μέρες το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση. Θεώρησε ότι η ΦΥΡΟΜ παραβίασε τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί την απαγόρευση τέλεσης βασανιστηρίων.  

Σύμφωνα με την γνωστή μας Amnesty International (που, κακά τα ψέματα, ενίοτε επιδεικνύει ελαφρώς επιλεκτικές ευαισθησίες ή μια αδικαιολόγητη ουδετερότητα), πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθότι είναι η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό κράτος καταδικάζεται για την συμμετοχή του σε μυστικά αμερικανικά «προγράμματα» πάταξης της …τρομοκρατίας.

Πρόκειται για την υπόθεση του Γερμανού πολίτη λιβανέζικης καταγωγής Ελ-Μάσρι. Η ιστορία του αν και περισσότερο γνωστή, είναι μια ανάμεσα σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες, ήδη πανομοιότυπες περιπτώσεις.  

Ο Ελ-Μάσρι έφτασε στη ΦΥΡΟΜ οδικώς το 2003 και συνελήφθη τη στιγμή που πέρασε τα σκοπιανικά σύνορα από την αστυνομία. Τον μετέφεραν σε ξενοδοχείο στα Σκόπια όπου παρέμεινε φυλακισμένος για 23 μέρες χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, χωρίς δικαίωμα να μιλήσει σε δικηγόρο, να επικοινωνήσει με τη γερμανική πρεσβεία ή την οικογένειά του. Διότι υποτίθεται ότι ο Ελ-Μάσρι ήταν τρομοκράτης, ή είχε σχέσεις με την τρομοκρατία.

Στη συνέχεια ο άτυχος Γερμανός πολίτης με το λάθος όνομα και τη λάθος θρησκεία, μεταφέρθηκε δια της βίας, με χειροπέδες και με καλυμμένα μάτια στον κρατικό αερολιμένα των Σκοπίων, όπου ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, υπεβλήθη σε ολική απώλεια αίσθησης και αντίληψης του εξωτερικού χώρου (sensory deprivation), και έπεσε θύμα σοδομισμού από άτομα αγνώστου ταυτότητας, παρουσία κρατικών αξιωματούχων των Σκοπίων. Πάντα δια της βίας, τον επιβίβασαν σε αεροπλάνο, πεταμένο στο πάτωμα και αλυσοδεμένο, και στη συνέχεια του έκαναν αναισθητική ένεση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Ελ-Μάσρι, τα άτομα αυτά ήταν ομάδα που ενεργούσε για λογαριασμό της ΣΙΑ.   

Το αεροπλάνο τον μετάφερε στο Αφγανιστάν όπου και κρατήθηκε για 4 μήνες σε ένα μικρό τσιμεντένιο κελί σε εργοστάσιο κατασκευής τούβλων λίγο έξω απ την Καμπούλ. Κατά το διάστημα αυτό υπέστη πολλαπλές σωματικές επιθέσεις, ανακρίσεις, απειλές και βιαιοπραγίες.

Σε μια πράξη διαμαρτυρίας, ο Ελ-Μάσρι έκανε δύο φορές απεργία πείνας, και τελικά τον επιβίβασαν σε αεροπλάνο με προορισμό αρχικά την Αλβανία, και στη συνέχεια τη Γερμανία. Μια πρώτη μήνυση του θύματος που υπεβλήθη μέσω της αμερικανικής οργάνωσης Civil Liberties Union εναντίον του Διευθυντή της CIA την εποχή των διαδραματιζομένων γεγονότων, και κατά «αγνώστων πρακτόρων της CIA», αρχικά απερρίφθη απ τις αρχές, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την επανεξέταση της υπόθεσης το 2007, με το νομικό αιτιολογικό ότι «το κρατικό συμφέρον στη διατήρηση της εμπιστευτικότητας και του απόρρητου υπερβαίνει το ατομικό συμφέρον του ενάγοντος για Δικαιοσύνη».

Την ίδια τύχη είχε και η προσφυγή του θύματος κατά των Αρχών της ΦΥΡΟΜ στα δικαστήρια των Σκοπίων, το Δεκέμβριο του 2008.

Απ την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε φυσικός βασανισμός του ενάγοντος κατά την κράτησή του στο ξενοδοχείο (σε αντίθεση με τα όσα ακολούθησαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων), παράλληλα όμως έκρινε ότι ο αρχικός περιορισμός του είχε ψυχολογικό και συναισθηματικό αντίκτυπο και κόστος. Το Δικαστήριο τόνισε ότι αυτή η μεταχείριση ήταν εσκεμμένη και είχε σκοπό να αποσπάσει ομολογία απ το θύμα σχετικά με την υποτιθέμενη διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατά συνέπεια συνιστούσε κακοποίηση και παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπ. Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και συνιστούσαν βασανισμό με σκοπό την απόσπαση ομολογίας.

Οι Αρχές των Σκοπίων απέτυχαν να εξηγήσουν το βαθμό βιαιότητας καθώς και την παρατεταμένη κράτηση του ενάγοντος χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Εν τέλει, το Ευρωπ. Δικαστήριο καταδίκασε τις Αρχές της ΦΥΡΟΜ να καταβάλουν στον Ελ-Μάσρι το ποσό των 60.000 ευρώ.  

Η Amnesty International τέλος σε ανακοίνωσή της, θεωρεί πως η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει το ρόλο των Σκοπίων στα «προγράμματα» της CIA για παράνομη σύλληψη, ανάκριση, βασανισμό και παράδοση υπόπτων τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αν και – όπως τονίζεται-  τα Σκόπια δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που έχει συνάψει τέτοιες «συμφωνίες» με τις ΗΠΑ. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και η άλλη ΜΚΟ, η εξίσου γνωστή Human Rights Watch.

Τέλος, στις 13 τρέχοντος εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία έκθεση κατά της αναποτελεσματικότητας των βασανιστηρίων στην απόσπαση ομολογίας.

ΥΓ: Μην ξεχνάμε πως η CIA στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία…

 

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Μαρία λέει:

    Ααααα την θυμάμαι αυτή την υπόθεση!! Τουλάχιστον δικαιώθηκε ο άνθρωπος.

Η γνώμη σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s