Δε πληρώσαμε το τέλος και χάσαμε το…τέλος!

Posted: 21/12/2012 in Άρθρα
Ετικέτες: , , ,

21 december

Δεν το πιστεύω, κι όμως είναι αλήθεια. Κάθομαι και γράφω το επόμενο άρθρο μου σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, ημέρα του «τέλους του κόσμου». Δεν βλέπω κανένα τέλος όμως. Ίσως τελικά το καλεντάρι των Μάγιας να μην ήταν τίποτε άλλο παρά μια διαφημιστική ρεκλάμα, ή ένα πολεμικό στρατήγημα με αποδέκτες ή θύματα – κατά περίπτωση- τους Αζτέκους, και τους Ίνκας λίγο πιο νότια.  Τί μας νοιάζει εμάς; Τελικά αντί να εγκαταλείψει ο κόσμος την ανθρωπότητα, εγκατέλειψαν οι Μάγιας τον κόσμο. Μας άφησαν όμως τα πειστήρια της ύπαρξής τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Εννοώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος φαντασιώνεται ότι θα σταθεί μάρτυρας στην φρικαλέα υπερπαραγωγή του »the end». Από την αρχαιότητα μέχρι και τώρα που γράφω, έχουν καταγραφεί πάνω από 100 επίσημες και τελεσίδικες ημερομηνίες όπου η συντέλεια έστησε τον κόσμο στο ραντεβού της Ιστορίας. Επώνυμοι κι ανώνυμοι, κοσμικοί αδιάφοροι ή ζηλωτές πιστοί, πάντα κάποιος πιστεύει ότι το τέλος είναι κοντά. Ή κάπου τριγύρω. Από κοντά και οι »αποδείξεις»: παράξενοι συσχετισμοί αριθμών, μυστικές αλληλουχίες νοημάτων, μύθοι, σύμβολα, σημειολογία, ιερές γραφές, αρχαιολογικές επιγραφές, αστρολογικές συζυγίες, κωδικοποιημένες φιλοσοφίες, αιρετικές αυθαιρεσίες, ενίοτε οράματα, μυστικές φωνές ή επίμονα όνειρα.

Σήμερα ένας στους εφτά ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύει ότι θα δει το τέλος του κόσμου επί των ημερών του.

Μεγάλη έρευνα του Ipsos Global Public Affairs που έγινε νωρίτερα φέτος για λογαριασμό του Reuters, σε ούτε λίγο ούτε πολύ, 20 διαφορετικές χώρες, με δείγμα 16.262 άτομα, έβγαλε ενδιαφέροντα στοιχεία (http://www.reuters.com/article/2012/05/01/us-mayancalendar-poll-idUSBRE8400XH20120501). Η Γαλλία φέρεται να είναι η πιο αδιάφορη για τα μέλλοντα με μόνο 6 τοις εκατό να περιμένει το τέλος, ενώ στη κορφή του άγχους πλασάρονται Ρώσοι και Πολωνοί. Ακολουθούν οι Αμερικάνοι με ποσοστά 22 τοις εκατό, και στα ίδια περίπου επίπεδα με τους Τούρκους. Οι φλεγματικοί Αγγλοι απ’ την πλευρά τους δεν ψαρώνουν, έχοντας ποσοστά γύρω στο 8 τοις εκατό. Σύμφωνα, πάντα με την έρευνα, οι νέοι κάτω των 35, τα χαμηλότερα εισοδήματα, και οι άνθρωποι με βασική μόρφωση είναι οι 3 διακριτές ομάδες του γενικού πληθυσμού με τα υψηλότερα ποσοστά πεποίθησης ότι το τέλος του κόσμου θα το βιώσουν επί των δικών τους ημερών.

Ποιος να τους ψέξει;  όταν είσαι καταδικασμένος στη χρόνια ανεργία, χωρίς πόρους, μόρφωση, χωρίς καλά καλά ελπίδα για το αύριο, το αύριο παύει να υπάρχει.

Αν ανατρέξουμε για λίγο στο παρελθόν, πολλοί ρωμαίοι πίστευαν ότι η Ρώμη – και ο τότε γνωστός κόσμος-  θα καταστρεφόταν το 120ο έτος από την ίδρυση της πόλης. Σήμερα για πολλούς από μας, το 120 παραπέμπει σε διαφήμιση με εργοστάσια επιπλοποιίας. Το 365 μ.Χ., ίσως γιατί 365 είναι και οι μέρες του έτους, η Χίλαρυ του Πουατιέ, μύστης, ανακοίνωσε ότι το τέλος του κόσμου θα γίνει τον ίδιο χρόνο, ενώ ο γνωστός από τις μελέτες του Έκο, ισπανός μοναχός Μπεάτος της Λιέμπανα, έπειθε το ποίμνιο ότι το τέλος θα συμβεί το 793.

Ο Γρηγόριος της Τουρ μετέθετε το θλιβερό τέλος κάπου μεταξύ του 799 και του 806, και ο πάπας Συλβέστρος ΙΙ ανανέωσε την συντέλεια στο έτος 1000. Σημειωτέον, ήταν τέτοιος ο τρόμος και ο πανικός των ανθρώπων ενόψει της τρομερής ημερομηνίας και μάλιστα δια στόματος ενός πάπα, τέτοια η αγωνία και η ψυχική οδύνη των αθώων πιστών να τακτοποιήσουν τα της μετά θάνατον ζωής, που όταν πια παρήλθε ο χρόνος και δεν συνέβη τίποτε, ξέσπασαν στάσεις και αναταραχές σε αρκετά μέρη της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Οι ημερομηνίες άλλαζαν διαρκώς…  »στον επόμενο τόνο το τέλος του κόσμου θα είναι …1033,… 1186,… 1260,.. 1290,.. 1370,.. 1524, ..1555…»

Ο ίδιος ο Λούθηρος προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα συμβεί μέχρι το 1600, ενώ σύμφωνα με τον Κριστόφορο Κολόμβο, ο κόσμος θα καταστρεφόταν 7000 χρόνια από τη δημιουργία του, άρα το 1658.  Στο  »νέο κόσμο», ένας πουριτανός πάστορας ονόματι Κότον Μέιδερ τοποθέτησε την συντέλεια στο 1697,  αναθεώρησε στο 1716,  και έκανε και μια ύστερη προσπάθεια για το 1736. Απέτυχε και στις τρεις μαντεψιές του.

Άλλοι προέβλεπαν σεισμούς, άλλοι πλημμύρες, άλλοι πολέμους μέχρις εσχάτων, άλλοι συγκρούσεις του πλανήτη μας με διαστημικά σώματα, άλλοι – καθώς προχωρούσε η τεχνολογία του πολέμου-  συρράξεις με ατομικά ή μικροβιολογικά όπλα. Δεν θα εξαντλήσω τις παρελθούσες χαμένες »ευκαιρίες» αλλά θα κάνω ένα γρήγορο φαστ φόργουορντ, για το τί προβλέπεται στο μέλλον:

  • Αν ο κόσμος δεν καταστραφεί το 2012, θα καταστραφεί μέσα στη δεκαετία 2018-2028, σύμφωνα με τον οπαδό του τρελοσυγγραφέα Λίντσευ, Κέντον Μπέσορ.
  • Αν όχι, τότε κάπου ανάμεσα στο 2020 και το 2037, σύμφωνα με μια Τζέιν Ντίξον, ψυχοβλεπούσα-ενοράστρια-αστρολόγο.
  • Αν όχι, μην απογοητεύεστε! Ένας μουσουλμάνος ονόματι Σαίντ Νουσρί, σουνίτης, ερμηνεύοντας ένα απ τα 7000 χαντίθ του Μωμάμεθ -που μπορεί να είναι 3.000 ή και 20.000, διότι κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τον αριθμό των χαντίθ του Μωάμεθ-  ο κόσμος θα καταστραφεί ακριβώς το 2129.
  • Βέβαια αυτή η ημερομηνία παρουσιάζει ένα μικρό πρόβλημα καθότι δεν συμπίπτει καθόλου με την προβλεπόμενη ημερομηνία συντέλειας του κόσμου κατά το Ταλμούδ των Εβραίων, που τοποθετείται στο 2240

Κι όλα αυτά παράλληλα με τους μετρημένους, σοβαρούς, υπερδιάνοιες αστροφυσικούς, γεωφυσικούς και βιολόγους, με ή άνευ Νόμπελ που, νεφελοπατούντες, αναβαθμίζουν την πρόκληση και τοποθετούν το τέλος του σύμπαντος και της ζωής κάπου ανάμεσα στα επόμενα 500 εκατ. και 22 δις χρόνια, είτε λόγω υπερθέρμανσης, είτε λόγω ψύχρανσης, είτε λόγω υπερβολικής αύξησης του μονοξειδίου του άνθρακα, είτε λόγω μείωσης. Κάποιο απ’ όλα τα »είτε» τέλος πάντων.

Ακριβέστερη πρόβλεψη μέσα σ’ αυτά τα όντως απίστευτα χρονικά νούμερα αδυνατούν να κάνουν.

Τσάμπα τα Νόμπελ δηλαδή, τα κατεβατά βιογραφικών και οι επιδοτήσεις διαστημικής έρευνας.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, νομίζω ότι έχω ανακαλύψει τί τελικά συμβαίνει. Βασικά την έχουμε πατήσει όλοι, και θα την πατάμε πάντα όσο διατυπώνουμε το τέλος του κόσμου αποσπασματικά. Η πλήρης διατύπωση, η σωστή διατύπωση θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι: »το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε ΕΜΕΙΣ θα είναι….. τότε».

Πότε; Ε λοιπόν, πάντοτε.

»Τέλη του κόσμου», όπως τα ξέρουμε εμείς – κι αυτό ισχύει για κάθε γενιά- έχουν συμβεί πολλά και θα συμβούν κι άλλα ων ουκ έστι αριθμός.

Μη και δεν ήταν »τέλος του κόσμου» όπως τον ήξερε η Ευρώπη, η ανακάλυψη της Αμερικής; Εξ ού και »νέος κόσμος»!!

Δεν ήταν »τέλος του κόσμου» η πτώση της Ρώμης απ’ τον Αλάριχο, της Πόλης από τον σιχαμένο, της Βενετίας, από τον κορσικανό πειρατή κατά κόσμον Ναπολέοντα, τρομάρα του;

Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βιομηχανική επανάσταση, η γαλλική, η ρώσικη, η αμερικάνικη δεν υπήρξαν στην εποχή τους »τέλος του κόσμου» και αρχή ενός νέου;

Και παρομοίως, δεν συνιστούν »τέλος του [παλιού] κόσμου», η έλευση του ηλεκτρισμού, η μαζική φωτοδότηση, το τηλέφωνο, το αεροπλάνο, ο ομιλών κινηματογράφος, τα πυρηνικά όπλα ή η κλωνοποίηση της Ντόλυ;

Απ’ άκρη εις άκρη του πλανήτη, κάθε άνθρωπος περνάει 2-3 »συντέλειες του κόσμου», έτσι όπως τον ήξερε ΑΥΤΟΣ και πείτε μου ότι σφάλω!

Προσφάτως ο Σόρος, ο Ρουμπινί, ο Γκάλμπάιθ κι οι λοιποί της  Παγκόσμια Οικονομική Μαφία Α.Ε., προέβλεψαν ότι οσονούπω θα καταρρεύσει το ευρώ.

Ε, σιγά, δεν θα είναι και το ….τέλος του κόσμου.

Τέλος πάντων, τέλος πάντων, λέω…

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Μαρία λέει:

    Χαχαχα, πανέξυπνο, πνευματώδες και απολαυστικόοοο!!

  2. Ο/Η Ευη λέει:

    Εγω παντως για την 21 Δεκεμβριου και το επερχομενο ‘τελος του κοσμου’ θα συμφωνησω με τον Αινσταιν: Απειρη η ανθρωπινη βλακεια!

Η γνώμη σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s