Η «Δραγώνα»* της Γερμανίας και η γερμανική αντίδραση

Posted: 10/02/2013 in Άρθρα
Ετικέτες: , , , , , ,
Φωτο: flashnews.gr

Φωτο: flashnews.gr

Η υπουργός Παιδείας της κυρίας Μέρκελ, Ανέτ Σάβαν, αντιμετώπιζε εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν κατηγορίες ότι πριν 30 χρόνια είχε αποκτήσει το διδακτορικό της προβαίνοντας σε εκτεταμένο βαθμό αντιγραφές εδαφίων και λογοκλοπή από πηγές χωρίς να τις αναφέρει ή να βάλει έστω τα εδάφια σε εισαγωγικά. Εδώ και μερικές μέρες το πανεπιστήμιο του Ντύσσελντορφ, απ’ όπου η Σάβαν απεφοίτησε, της αφαίρεσε τον τίτλο του δόκτωρα, γεγονός που την ανάγκασε χθες να παραιτηθεί από υπουργός, με όποιον αντίκτυπο πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση της Μέρκελ.

Την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά τις 8.15 το βράδυ ο Μπρούνο Μπλέκμαν, καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο εν λόγω πανεπιστήμιο στάθηκε μπροστά στα δημοσιογραφικά μικρόφωνα για να κάνει μια δήλωση κοφτερί σαν ξυράφι. «Ως διδακτορική υποψήφια και κατά τη διάρκεια όλης της διατριβής της, κατέβαλε συστηματικά και συνειδητά διανοητικό κάματο που δεν ήταν δικός της», είπε ο Μπλέκμαν. «Ως εκ τούτου είναι ένοχη εκούσιας εξαπάτησης μέσω λογοκλοπής».

Ήταν ένα μεγάλο χτύπημα. Στην επιτροπή καθηγητών η οποία αξιολόγησε 30 χρόνια μετά την ποιότητα γραφής και επιστημοσύνης της διατριβής της Σάβαν, 13 καθηγητές θεώρησαν πως το αδίκημα της αντιγραφής ήταν υπαρκτό και αποδεδειγμένο, 2 καθηγητές πως όχι και ένας απείχε της ψηφοφορίας. Δεν διακινδυνεύεις το επιστημονικό σου κύρος και την σταδιοδρομία σου εάν δεν είσαι σίγουρος πως έχεις ατράνταχτες αποδείξεις για το αδίκημα.

Οι πρώτες μπηχτές και οι υπαινιγμοί ότι κάτι βρωμούσε με τη διατριβή της Σάβαν ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη στην μπλογκόσφαιρα και εντάθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ένας μπλόγκερ διέθεσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία εδαφίων της εν λόγω διατριβής που είχε βρει ότι προέρχοντο από πηγές τις οποίες η Σάβαν είχε «ξεχάσει» να μνημονεύσει.  Η ίδια αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, και στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι ίσως πριν τόσα χρόνια να είχε «κατά λάθος» παραλείψει μια δυο αναφορές ή πηγές. Πάντως η ακαδημαική κοινότητα δεν έδειξε να πείθεται. Αντιθέτως, με τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας (ειδικό λογισμικό ανάγνωσης), κάθε διατριβή μπορεί εύκολα να περάσει από «ακτινογραφία» και να καταδείξει πού και πώς έχουν αντιγραφεί ή τυχόν παραποιηθεί στοιχεία και εδάφια που ο υποψήφιος θέλει να περάσει ως δικό του πόνημα και έρευνα, ενώ είναι απλές αντιγραφές, παραπλανώντας έτσι την επιτροπή και αποκτώντας μάστερ ή διδακτορικό με το λιγότερο δυνατό κόπο. Μετά την καταδικαστική απόφαση των καθηγητών ο δικηγόρος της Σάβαν επενέλαβε πως δεν υπήρξε αδίκημα και πως η πελάτισσά του θα καταφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να της επιστραφεί ο διδακτορικός τίτλος.

Η ακαδημαική κοινότητα απέρριψε επίσης και τους ισχυρισμούς της Σάβαν πως «πριν 30 χρόνια η υποχρέωση και ο τρόπος μνημόνευσης πηγών ήταν …διαφορετικός σε σχέση με σήμερα», ενώ ο Μπλέκμαν αντέτεινε πως ακόμη και πριν 30 χρόνια, μόλις δηλαδή στη δεκαετία του 1980, υπήρχαν επαρκείς και σαφείς οδηγίες μνημόνευσης πηγών (citations) για τους φοιτητές.

Ο Μπλέκμαν παραδέχθηκε πως η επιτροπή είχε υπόψη της τις συνέπειες της αφαίρεσης του τίτλου στη Σάβαν, όμως το διακύβευμα να χάσει ο γερμανικός πολίτης την εμπιστοσύνη του στην αξιοπιστία και την επιστημοσύνη της ανώτατης εκπαίδευσης ήταν μεγαλύτερο.

Δεν είναι μόνο ο γερμανός πολίτης. Τα γερμανικά πανεπιστήμια χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης παγκοσμίως, και η φήμη του πολυτεχνείου του Άαχεν ή της φιλοσοφικής ή της θεολογικής σχολής της Χαυδελβέργης είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Η περίπτωση της Σάβαν θα είναι μέσα σε μόλις δύο χρόνια η δεύτερη περίπτωση εν ενεργεία υπουργού που χάνει το διδακτορικό του και την πολιτική του θέση. Στενή συνεργάτης της Μέρκελ, η Σάβαν έχει χάσει το παιγνίδι. Τον Μάρτιο του 2011 ο υπουργός Άμυνας Κάρλ-Τέοντορ φον Γκούτεμπεργκ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και του αφαιρέθηκε το πτυχίο για ακριβώς τον ίδιο λόγο: είχε αντιγράψει. Τί να έκανε η Μέρκελ; Αρχικά προσπάθησε να παράσχει πολιτική στήριξη στην Σάβαν τονίζοντας πως επρόκειτο για μια πολύ πετυχημένη υπουργό με μεγάλο έργο στην Παιδεία και την έρευνα. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Μέρκελ είχε δηλώσει πέρσι, όταν ξέσπασε το θέμα, πως «η καγκελάριος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπουργό».

Όπως παραδέχονται αρκετοί στη Γερμανία σήμερα,  η περίπτωση αντιγραφής της Σάβαν είναι λιγότερο καραμπινάτη από αυτή του φον Γκούτεμπεργκ, όπως σε αντίθεση μ’ αυτόν, η Σάβαν ήταν υπουργός …Παιδείας. Τα ενδιαφέροντα για μας όμως είναι άλλα.

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία υπάρχουν πολλά ακτιβιστικά μπλογκς που βγάζουν στην επιφάνεια τα βρώμικα και τα άπλυτα των πολιτικών, μεταξύ των οποίων και η απόκτηση διδακτορικών τίτλων με αθέμιτους τρόπους.  Οι Σάβαν και Γκούντεμπεργκ δεν είναι οι μόνοι. Από τις αρχές του 2011 αρκετοί δόκτορες με καριέρα στην ακαδημαική κοινότητα και την πολιτική έχασαν τα διδακτορικά τους και τη σταδιοδρομία τους.

Στην περίπτωση δε της Σάβαν, η ειρωνεία είναι πως η προσεχώς …τέως υπουργός Παιδείας είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση φον Γκούντεμπεργκ «ντροπή» συμπληρώνοντας πως «η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι μικρό πράγμα. Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι υψηλότερο αγαθό».

Η Αυγούστα δεν φτάνει να φαίνεται τίμια. Πρέπει και να είναι…

Ας έρθουμε στα δικά μας για να δούμε πώς αντιμετωπίζονται παρόμοιες ή συγκρίσιμες περιπτώσεις σκανδάλων στον ελληνικό ακαδημαικό χώρο. Οι υπογραμμίσεις με μαύρα έντονα γράμματα δικές μου:

Πηγή: Καθημερινή, 19-1-2013

Επιστρέφουν στη Θεολογική μετά το σκάνδαλο

Της Λινας Γιανναρου

Ημερομηνία λήξης φαίνεται ότι είχε ο «πόλεμος στην αναξιοκρατία» που είχε κηρύξει το υπουργείο Παιδείας το 2010, με αφορμή σειρά σκανδάλων που ταλάνιζαν τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με απόφασή του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (ΦΕΚ 1381, τεύχος Γ, 31/12/2012), ακυρώνοντας τις αποφάσεις προκατόχων του, επανέφερε στο πανεπιστήμιο δύο από τους καθηγητές που είχαν αποπεμφθεί μετά τη διαπίστωση σοβαρών παρατυπιών στη διαδικασία εκλογής τους. Η απόφαση έχει προκαλέσει σάλο στο Πανεπιστήμιο, με πολλούς να κάνουν λόγο για νέο κεφάλαιο στην «αμαρτωλή» ιστορία της Θεολογικής Σχολής.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα άφησε να εννοηθούν ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, που είχε υπογράψει τις αποφάσεις ακύρωσης των κρίσεων ανέλιξης των δύο καθηγητών, γράφοντας σχετικά στο ιστολόγιό του: «Η απόφαση που έλαβα τότε ήταν αποτέλεσμα τεκμηριωμένων εισηγήσεων της υπηρεσίας του υπουργείου και ενδελεχούς διερεύνησης των στοιχείων από τη νομική σύμβουλο του κράτους. Απέφυγα να συναντήσω τους ενδιαφερομένους παρ’ ότι οι τελευταίοι το επεδίωξαν, διότι τότε η απόφασή μου δεν θα ήταν αποκλειστικά το αποτέλεσμα αντικειμενικής αξιολόγησης των φακέλων. Για τους ίδιους λόγους, αγνόησα και όλες τις προσπάθειες παρεμβάσεων που έγιναν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ελληνικής ελίτ. Μερικά, μάλιστα, πολύ (μα πολύ) υψηλά».

Η υπόθεση αφορά τους καθηγητές κ.κ. Τσιτσίγκο και Καραγεωργούδη, που είχαν απολυθεί με άλλους έξι συναδέλφους τους κατόπιν έρευνας για τις συνθήκες εκλογής τους. Η έρευνα είχε διεξαχθεί κατόπιν πληθώρας καταγγελιών για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη στη Θεολογική Σχολή, της κοσμήτορος και του καθηγητή και πρώην προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. Σύμφωνα με πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την ΕΔΕ που ακολούθησε, η κόρη τους Ειρήνη είχε εκλεγεί παράνομα στη θέση της καθηγήτριας, καθώς είχε λάβει διδακτορικό με επιβλέποντα τον πατέρα της, η άλλη κόρη τους Ολγα είχε επίσης λάβει διδακτορικό με επιβλέποντες μέλη της οικογενείας της (την αδελφή της Ειρήνη), ο γιος Επαμεινώνδας είχε γίνει υποψήφιος διδάκτωρ χωρίς πτυχίο Θεολογίας ή μάστερ. Στη συνέχεια, ο σύζυγος τής Ειρήνης, Αθανάσιος Γλάρος, εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα, ενώ ο αδερφός του, Γεώργιος Γλάρος, ετοιμαζόταν για άλλη θέση στο ίδιο Τμήμα. Ο κ. Παναγιώτης Χριστινάκης, φανερά ενοχλημένος έκανε λόγο για «λασπολόγους»… [Πηγή «Κ», 18-2-2009]

Στη συνέχεια, ο κ. Πανάρετος είχε ζητήσει και είχε λάβει τους φακέλους εκλογής και άλλων μελών ΔΕΠ της Σχολής για έλεγχο νομιμότητας.Ανάμεσά τους και εκείνον του Εμμανουήλ Καραγεωργούδη (κουμπάρου του Χριστινάκη), για τον οποίο επίσης οι φήμες οργίαζαν. Οπως έλεγαν οι καταγγελίες, είχε εκλεγεί το 2005 λέκτωρ και σε τρία χρόνια, πρωτοφανής χρόνος για τα δεδομένα ενός ΑΕΙ, είχε ανακηρυχθεί αναπληρωτής καθηγητής. Ο κ. Πανάρετος είχε διαπιστώσει σοβαρές ατασθαλίες στη διαδικασία εκλογής του (το πόρισμα βρίσκεται στη διάθεση της «Κ»). Σοβαρές παρατυπίες είχε διαπιστώσει και στην περίπτωση του κ. Σπυρίδωνος Τσιτσίγκου, που είχε επίσης διοριστεί αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ενόσω ήταν υποφήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογίας. Οπως αναφέρεται, στον σχετικό έλεγχο νομιμότητας, «παρά το γεγονός ότι ο εκλεγείς έθεσε υποψηφιότητα σε νέα θέση, ούτε η εισηγητική επιτροπή ούτε το εκλεκτορικό σώμα εκφέρουν κρίση για τη συνάφεια της διδακτορικής διατριβής του υποψηφίου με το γνωστικό αντικείμενο της υπό πλήρωσης θέσης». Ως εκ τούτου, και στις δύο περιπτώσεις, είχαν ακυρωθεί οι πράξεις διορισμού τους.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση έγιναν δεκτές οι ενστάσεις των δύο καθηγητών, που ΄΄είχαν βρεθεί στον αέρα΄΄ μετά τις ενέργειες της παλαιάς ηγεσίας. «Σχετικές αιτήσεις θεραπείας είχαν γίνει δεκτές και επί Διαμαντοπούλου», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Πάντως, η απόφαση «προκαταλαμβάνει»  και την απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο οι δύο καθηγητές έχουν προσφύγει.

Σημειώνεται ότι σε δύο αντίστοιχες περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφανθεί ότι ορθώς είχαν ακυρωθεί οι πράξεις διορισμού. «Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας γενικά και τα πανεπιστήμιά μας ειδικά έχουν ανάγκη από ριζική κάθαρση, μια υπουργική απόφαση μας επαναφέρει στην πραγματικότητα», σχολιάζει μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ναι, στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα διαπλεκομένων κουμπαριών, ομερτάς, καθολικής αναξιοπιστίας, και αμοιβαίων εκδουλεύσεων. Δεν είναι βουτηγμένοι μέσα στην σαπίλα και την δυναστειακή συνέχεια μόνο ο πολιτικός, ο δικαστικός και ο επιχειρηματο-τραπεζικός χώρος. Είναι και ο ακαδημαικός μας κόσμος. Σε αγαστή σύμπνοια και αλληλοκάλυψη.

Θα μπορέσει η ελληνική μπλογκόσφαιρα να ξεμπροστιάσει αυτά τα αποστήματα; Κι αν το καταφέρει, μετά τί; Στη Γερμανία χάνουν τη δουλειά τους, στιγματίζονται, και δακτυλοδεικτούνται. Στην δημοσιουπαλληλίστικης νοοτροπίας Ελλάδα, του βολέματος και του «να τακτοποιηθούν τα παιδιά», ακυρώνονται καταδικαστικές αποφάσεις, αναιρείται η αναγκαία κάθαρση, επανέρχονται τα αποστήματα αποκατασταθέντα στις έδρες τους, και – υποθέτω- αποζημιώνονται κι από πάνω για συκοφαντική δυσφήμιση…

Ο ελληνοθωμανικός πελατειασμός καλά κρατεί, ριζωμένος εδώ και έξι αιώνες.

Αλλά δεν θα δούμε ποτέ χαίρι και προκοπή με τέτοια …ήθη κι έθιμα.

* η περίπτωση της Δραγώνα βέβαια δεν είναι ακριβώς ίδια καθότι δεν αφορά λογοκλοπή και αντιγραφή, αλλά το τί μαγειρεύτηκε στο ΔΙΚΑΤΣΑ (πλέον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) για να αναγνωρίσει το επόμενο πτυχίο της ελλείψει προηγούμενου.  Το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της αναγνώρισης τίτλων της αλλοδαπής, μέσα από συντεχνιακά συμφέροντα που μολύνουν τον ακαδημαικό κόσμο εδώ και δεκαετίες. Στη Γερμανία τα αποστήματα θα είχαν αφαιρεθεί και οι ουλές καυτηριαστεί. Εδώ τα αποστήματα επιβιώνουν σε αναερόβιες συνθήκες, στο μέτρο που «θάβονται» κάτω απ το χαλί.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Κώστας λέει:

  Στη νομική επιστήμη και φιλοσοφία υπάρχει η έννοια της ηθικής αυτουργίας. Υπάρχει επίσης η έννοια της συνεργίας. Όταν ο τέως Υφυπουργός Παιδείας διατυπώνει στην ιστοσελίδα του τη φράση

  #αγνόησα και όλες τις προσπάθειες παρεμβάσεων που έγιναν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ελληνικής ελίτ. Μερικά, μάλιστα, πολύ (μα πολύ) υψηλά#

  υπήρξε κάποιος εισαγγελέας να τον καλέσει αυταπάγγελτα να καταθέσει ποιά ήταν αυτά τα πρόσωπα; επιχειρηματίες; υπουργοί; ο πρωθυπουργός; ο πρόεδρος της δημοκρατίας; ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων; ο αρχιεπίσκοπος; ίσως κάποιοι τέως υπουργοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι κλπ κλπ;

  Αυτά τα πρόσωπα κλήθηκαν στο δικαστήριο να απολογηθούν με τη σειρά τους γιατί παρακωλύουν το έργο της δικαιοσύνης και παρεμβαίνουν υπέρ του αδικροπραξίας;

  Τί λέω τώρα ε; αφού οι αξιότιμοι καθηγηταί αθωώθησαν μετά πολλών τεμενάδων….

  Και στο τέλος τέλος τί αξίες δίνει η πατρίδα στους 20χρονους φοιτητές;

  »γίνε κι εσύ λαμόγιο. ΜΠΟΡΕΙΣ!»

 2. Ο/Η Ευη λέει:

  Η κυρια Δραγωνα αν και δεν εχει καν βασικο πανεπιστημιακο τιτλο σπουδων, αυτο για το ΔΙΚΑΤΣΑ φαινεται να μην ειναι κωλυμα, αφου σκαρφιστηκε καποια διασταλτικη ερμηνεια του νομου και την αναγορευσε σε καθηγητρια Πανεπιστημιου αναγνωριζοντας της το διδακτορικο διπλωμα, του Πανεπιστημιου του Μπερμιγχαμ!!!!!!!!
  Νομιζω πως τοχω ξαναγραψει σε σχολιο μου εδω, αλλα θα το λεω οπου και οταν χρειαζεται!
  Αυτη η «κυρια» κυριες και κυριοι, ηταν υπευθυνη για την καταρτιση προγραμματων και εκπαιδευτικου υλικου, για την μορφωση των Ελληνοπαιδων γενικα, και ειδικα, για την αξιολογηση-εγκριση βιβλιων της ιστοριας που θα διδασκοταν η νεα γενια!
  Και μεσα σ’ ολη αυτη την απαξια, μονο δυο φωνες ακουσα επωνυμως να διαμαρτυρονται.
  Του Ακαδημαικου και επιτιμου αρχηγου ΓΕΕΘΑ κ. Σκαρβελη, που ειπε οτι η Δραγωνα ειναι ακαταλληλο προσωπο να εφαρμοσει σχεδιασμο παιδειας, και τη φωνη του Μ. Θεοδωρακη που ειπε οτι ειναι μεγαλος κινδυνος που απειλει την ιστορια τον πολιτισμο μας και την ακεραιότητα μας!!!!!
  Ολοι οι αλλοι…….. τα θεωρησαν γραφειοκρατικα και «τυπικοτητες»……..
  Οιμέ!!!!

Η γνώμη σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s