Τα εξώφυλλα της Ελευθεροτυπίας που «κόπηκαν»: 21η Απριλίου, 46 χρόνια μετά

Posted: 21/04/2013 in Ad-hoc
Ετικέτες: , , , , , ,

Δείτε τα «αθυρόστομα» πρωτοσέλιδα της Ελευθεροτυπίας που αποσύρθηκαν πριν τυπωθούν. Ανησυχητικά αποτελέσματα δημοσκόπησης για τη Χούντα που αναδεικνύουν την κρίση δημοκρατικών αρχών της εποχής…

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας αποσύρθηκαν εσπευσμένα τα εξώφυλλα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», στα οποία δημοσιευόταν η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η χώρα μας έχει κρίση δημοκρατικών αρχών και ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών νοσταλγεί τη χούντα. Το επίμαχο πρωτοσέλιδο που αποσύρθηκε είχε τον τίτλο «ΣΚΑΤΑ!», στα ελληνικά και σε ακόμα τρεις γλώσσες. Στην τελική του έκδοση, αντικαταστάθηκε με το τελικό, «Απέραντο φρενοκομείο«.

Ο τίτλος που αυτολογοκρίθηκε, προέκυπτε από το πρωτοφανές ποσοστό του 30% των Ελλήνων που θεωρούν πως επί Χούντας ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Στο enet.gr πάντως, τα πρωτοσέλιδα «ανέβηκαν» με ερωτηματικό.

"ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ; 21η Απριλίου, 46 χρόνια μετά...".

«ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ; 21η Απριλίου, 46 χρόνια μετά…».

Το κείμενο της Ελευθεροτυπίας για τη δημοσκόπηση ήταν το εξής:

«Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Metron Analysis για την Ελευθεροτυπία, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα». Τα ευρήματα-σοκ καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση της χώρας, για την οποία ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, προκαλεί κρίση και στην ίδια τη δημοκρατία. Ολόκληρη η έρευνα και η ανάλυση των ευρημάτων στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να απαντά θετικά στην ερώτηση «Σε λίγες μέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;».

Η πλειοψηφία (59%) θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί Χούντας ήταν καλύτερη, 46% θεωρεί ότι είχε καλύτερη διαβίωση και το 24% πιστεύει πως η χώρα είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.

Όσο σοκαριστικά κι αν είναι τα ευρήματα άλλο τόσο πρέπει να μετατραπούν σε μια κραυγή αγωνίας της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας προς τους θεσμούς που την υπηρετούν, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη.

Η έρευνα της Ελευθεροτυπίας επιβεβαιώνει σε μια αποφράδα χρονική συγκυρία όλα αυτά που ως αίσθηση υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και απέναντι στα οποία εθελοτυφλούμε.

Αποτελεί την κατάληξη μιας μακράς διαδρομής κατά την διάρκεια της οποίας το πολιτικό σύστημα βούτηξε στην διαφθορά, η κομματικοποίηση του κράτους απαξίωσε τους θεσμούς, κυριάρχησε το πελατειακό κράτους εις βάρος της αξιοκρατίας και η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών ήταν ο κανόνας.

Είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας στην οποία έχει φέρει την κοινωνία η μνημονιακή πολιτική και είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης της κοινωνίας αλλά και της πλήρους σύγχυσης στην οποία την έχει οδηγήσει η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική διαχείριση της από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Και είναι αποτέλεσμα και της χρονικής απόστασης από εκείνη την μαύρη περίοδο, της άμβλυνσης της μνήμης και της άγνοιας των νεότερων γενιών για την χούντα των συνταγματαρχών, που κατέλυσε την δημοκρατία και τις ελευθερίες, διεύρυνε την ανισότητα και έσπειρε την ανασφάλεια».

Το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας υπογράφεται από τον εκδότη κ. Χάρη Οικονομόπουλο.

Τα επίμαχα εξώφυλλα:

ke21-4-13-skata-thumb-medium

 

ke21_4_2013_scheisse-thumb-medium

 

ke21-4-13-shit--3-thumb-medium

 

ke21-4-13-merde--2-thumb-medium

 

Πηγή

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Extra Omnes λέει:

  Αλίμονο να φτάσουμε να αναπολούμε τη Χούντα! Δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ και η 21η Απριλίου στόχευαν στην Ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης από την Ελλάδα:
  http://lefteria.beep.com/–21———–2013-04-21.htm

 2. Ο/Η Κώστας λέει:

  ενός κακού μύρια έπονται…

  • Ο/Η Κώστας λέει:

   Λίαν ευδιάκριτη η σύγκλιση ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΧΑ.
   Εις επίρρωσιν των ισχυρισμών των αριστερών που αυτοπροσδιορίζονται ως »δημοκρατικές δυνάμεις» και συγκαταλέγουν τους δεξιούς συλλήβδην στην κατηγορία »φασίστες».

   Άντε τώρα να τους διαψεύσει κανείς. Το χειρότερο; Ενεργοποιούνται ιστορικά εμφυλιοπολεμικά ανακλαστικά τη στιγμή που χρειαζόμαστε εθνική ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΜΟΨΥΧΙΑ.

   • Ο/Η ntianoupoli λέει:

    Πώς προκύπτει η σὐγκλιση ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΧΑ από τη συγκεκριμένη έρευνα;

    • Ο/Η Κώστας λέει:

     Διάβασα το πινακάκι που έχετε αναρτήσει ακριβώς κάτω απ τη φράση:
     Στο enet.gr πάντως, τα πρωτοσέλιδα “ανέβηκαν” με ερωτηματικό.

     »συμφωνούν» με την εποχή της χούντας 58 χρυσαυγίτες, 46 νεοδημοκράτες και 45 ανεξάρτητοι κόντρα σε

     μόλις 12 της Δημαρ, 13 πασόκους, 17 κουκουέδες και 24 συριζαίους (οι »δημοκρατικές δυνάμεις»)

     • Ο/Η ntianoupoli λέει:

      Ναι αλλά είναι συμψηφισμός όπως το γράφεις… άλλωστε 24% είναι υψηλότατο για το ΣΥΡΙΖΑ.. Ο Αλέξης πρέπει να το δεί…

      • Ο/Η Κώστας λέει:

       Όχι δεν συμψηφίζω τίποτε! Και κατά δεύτερον, μιλάμε για εκλογικές βάσεις, όχι για επίσημες κομματικές θέσεις. Απ τη μιά όλη η παραδοσιακή δεξιά να εμφανίζεται ως νοσταλγός της χούντας, κι απ την άλλη η παραδοσιακή αριστερά να εμφανίζεται ως μη νοσταλγός.
       Γιαυτό κι επισήμανα την πιθανή ενεργοποίηση εμφυλιοπολεμικών-διχαστικών ανακλαστικών, ενώ χρειαζόμαστε ΟΜΟΝΟΙΑ. Βεβαίως είναι σωστή η επισήμανσή σας, πως ανάμεσα στους »αριστερούς» οι συριζαίοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά νοσταλγών της χούντας. Αλλά πάρα πολλοί ψηφοφόροι του Αλέξεως δεν είναι καν αριστεροί, αυτό το γνωρίζουν κι οι πέτρες 🙂

 3. Ο/Η Θεόδωρος λέει:

  Αντί να επικαλείται τα » ΣΚΑΤΑ»η Ελευθεροτυπία με αποτέλεσμα σε μερικούς να δοκιμάζονται τα «προοοδευτικά» , ή τα «αριστερά» ή τα «δημοκρατικά» αντανακλαστικά κάποιων …. ας κοιτάξει τι εκπροσωπούσε τόσο καιρό και τι υπηρετούσε ή υπηρετεί …υβρίζει το αποτέλεσμα των όσων έχουν κάνει κάποιοι , δηλαδή την διαφθορά , τον εθνομηδενισμό , τον δήθεν πολυπολιτισμό , την κατάχρηση δημοσίου χρήματος , το παράνομο δημόσιο χρέος μέσω υπερτιμολογήσεων υπερκοστολογήσεων κλπ κλπ κλπ … μπήκε κανείς φυλακή ; οχι …αυτούς που εκπροσωπεί η κατά τα άλλα έγκυρη εφημερίδα ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΥΛΟΥΣ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΥΡΙΖΟΥΝ …. ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΥΡΙΟ ΜΗΝ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΙΔΑΛΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΟΥ 1967-1974 Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ …. επαναλαμβάνω η πολιτική εκ του αποτελέσματος κρινεται οπότε …για τους ηθικολόγους ….εδω …η απάντηση είναι και εσείς γιατί κρίνετε με αποτροπιασμό δεν γνώρίζατε ; δεν τα μυρίζατε ; ή μηπως είστε και εσείς …του συστήματος …; λεω τώρα … χε χε … ουαι αμίν ημίν λέγω τώρα που είναι και Πάσχα υποκριτές ανοίξατε τις πύλες της κολάσεως της πατρίδος ..βαδίζετε εις το Άδη και ακόμη κάνετε ότι δεν ξέρατε δεν είδατε ή κάποιοι άλλοι σας φταίνε …. δημοκρατία κυριοι και κυρίες δεν είναι το άσυλο που υπερασπίζονταν η ανωτέρω εφημερίδα ούτε ο πολυπολιτισμός για να γίνονται δημόσια έργα δρόμοι με μαύρη ανασφάλιστη εργασία (τρομάρα σας και καταδικάζετε τις φράουλες …. χεχε την «καμήλα» που καταπίνετε τόσα χρόνια ; χε χε ) κλπ της διαπλοκής αυτό που λέει «ανάπτυξη» ακόμη και ΣαμαροΣτρουρναροΧατζηδάκης του Μέγκα … των Νέων του Εθνους κλπ κλπ …άλλωστε όλοι μαζι συμπλέετε σε κάτι τέτοια …. τέλος πάντων …. δημοκρατία είναι και το «κώνειο» και ο «εξοστρακισμός»…. αν και το τελευταίο είναι πολύ light για την περίπτωση της γΕλλάδος .

  • Ο/Η ntianoupoli λέει:

   Ορθότατος….

  • Ο/Η Κώστας λέει:

   Αγαπητέ Θεόδωρε,

   Αν και το κείμενο σας είναι σε αρκετά σημεία ασύντακτο και πολιτικώς ακατανόητο (πχ στο σημείο α. »υβρίζει το αποτέλεσμα των όσων έχουν κάνει κάποιοι» ή στο σημείο β. »δημοκρατία είναι το κώνειο και ο εξοστρακισμός αν και το τελευταίο είναι πολύ λάιτ για την περίπτωση της γΕλλάδος (sic)), υποθέτω ότι σε πολλά συμφωνώ μαζί σας, όπως κάθε τίμιος πολίτης.

   Όντως τα ΜΜΕ είναι συστημικό πρόβλημα, υπηρέτησαν τη διαφθορά, παρείχαν πολιτική κάλυψη, παραπλάνησαν το έθνος, σιώπησαν εκεί που έπρεπε να μιλήσουν και φωνασκούσαν εκεί που έπρεπε να σιωπήσουν.

   Αλλά έχω μια απορία. η αναφορά σας »για τους ηθικολόγους …εδώ…» ποιους ακριβώς αφορά;

Η γνώμη σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s